lens-637558_1920.jpg

Waarom foto én video?

In 2018 ben ik begonnen met het aanbieden van fotografie én videografie. Tegelijk. Geloof het of niet. Maar dat kan toch helemaal niet? Je kunt je toch niet focussen op twee dingen tegelijk tijdens een bruiloft? Die vraag krijg ik vaak en het antwoord daarop is even verrassend als simpel: jawel, dat kan ik wel. Hieronder leg ik graag uit waarom, en hoe dat kan.

WAAROM
Steeds vaker kreeg ik van bruidsparen te horen dat ze ook wel graag een videograaf hadden gewild, maar simpelweg geen tijd of budget hadden om er naar een op zoek te gaan. En is dat nu echt nodig, zo’n hele film van de bruiloft? De een vindt van wel, de ander vindt van niet. Maar over een ding is vrijwel elk stel het eens: het zou toch leuk zijn om er ook wat bewegend beeld bij te hebben.. Nét dat beetje extra, daar gaat het vaak om. En dat is precies waarin ik jullie tegemoet kan komen: net dat beetje extra, zonder extra gedoe. Ik hou van het documenteren van mooie momenten die je iets op een spontane manier laten herbeleven als je ernaar kijkt. Een film van een half uur waarin elke felicitatie en speech is vastgelegd is dan ook niet wat ik jullie wil bieden en geloof me, vrienden en familie zitten daar ook niet op te wachten! Ik hou het bij mijn films graag simpel, vlot en sprankelend. Als jullie mij als fotograaf én videograaf boeken ontvangen jullie naast de foto’s een korte video (tot maximaal 10 minuten, afhankelijk van het gekozen pakket), die extra diepte geeft aan de foto’s en jullie weer helemaal terug brengt naar de bruiloft. Overtuigd? Of juist nog niet? Kijk even bij RECENTE BRUILOFTEN.

HOE
Om jullie een duidelijk beeld te kunnen geven van hoe dat dan in zijn werk gaat, je focussen op twee dingen tegelijk, ben ik genoodzaakt een ietwat technisch verhaaltje te vertellen (sorry!). Tegenwoordig kun je met vrijwel elke digitale spiegelreflex-camera zowel fotograferen als filmen. Hoewel de techniek iets anders is, verschilt filmen niet zo heel veel van fotograferen. Het gaat er bij beide om dat je de mooie momenten vanuit de beste hoek weet vast te leggen. Gevoel voor esthetiek is daarom absoluut een vereiste, maar gelukkig zit dat bij mij wel snor (anders had ik wel ander werk gedaan!) Dan is er nog het verschil in het bedienen van de camera. Als je fotografeert, kijk je door de “view finder” van de camera terwijl je met je middelvinger op de ontspanknop klikt en eventueel met je duim en wijsvinger de sluitertijd en het diafragma aanpast (zeg maar: hoe de foto belicht wordt). Als je filmt, kijk je niet dóór de camera, maar óp de camera. Daar zit een schermpje (live view) waar je het beeld dat je gaat filmen kunt zien. Je moet op een ander knopje drukken om te filmen dan om te fotograferen. Heb je eenmaal onder de knie hoe beide functies precies werken, dan kun je theoretisch gezien tijdens één moment fotograferen én filmen. Waarom zeg ik theoretisch gezien? Omdat het veel ervaring vergt om soepel tussen die twee te kunnen switchen. Na jaren met mijn trouwe Canon gewerkt te hebben kan ik de camera zowat blind bedienen, en dat maakt het switchen tussen fotograferen en filmen voor mij een fluitje van een cent. Een klein voorbeeld: tijdens de ceremonie staan jullie op en geven elkaar de hand, klaar om elkaar het ja-woord te gaan geven. Er is voor mij dan altijd genoeg tijd om veel mooie foto’s te maken en om daarnaast ook wat film op te nemen.

Sticky Moon
Doen jullie het toch liever op de gebruikelijke manier en willen jullie naast mij een aparte videograaf inhuren, dan kan ik je Floor van Sticky Moon van harte aanraden. Bovendien hebben we een leuke actie: jullie ontvangen een korting van 10% als je ons beiden boekt.